Loading Events
  • This event has passed.
27 november måndag

Smarta Apparater – Smart Straffrätt? Internet of Things betydelse straffrätten

27 november 2023, 17:30 - 27 november 2023, 19:30
Advokatfirman Delphi, Mäster Samuelsgatan 17
Stockholm, 111 84 Sverige

SIJU Seminarium:Smarta Apparater – Smart Straffrätt? Internet of Things betydelse straffrätten.

Digitaliseringen av vardagslivet ökar ständigt. Internet of Things (IoT) spelar en viktig roll i detta sammanhang. Det här leder till nya utmaningar för straffrätten och processrätten.

Mängden och kvalitén på data förändras ständigt vilket leder till nya angreppsytor för sabotage, utpressningstrojaner och andra former av manipulativt beteende. I det här sammanhanget måste man alltid fråga om den materiella straffrätten erbjuder tillräckliga möjligheter att reagera. Mängden och kvalitén på data och IoT innebär samtidigt nya utredningsmöjligheter för myndigheter. Här är det viktigt att det finns tillräckliga och samtidigt proportionella utredningsåtgärder inom processrätten. Det är också viktigt att de mänskliga rättigheterna inte ignoreras med tanke på särdragen i vardagslivets digitalisering. Till sistnämnda rättigheter hör, som en del av en rättvis rättegång (artikel 6 i Europakonventionen), även friheten att inte inkriminera sig själv. I det här avseendet kan det bland annat uppkomma särdrag med avseende på IoT, som lagstiftaren måste ta hänsyn till.

Möt Florian Nicolai, Ass. jur. Research Training Group, Cybercrime and Forensic Computing, Friedrich-Alexander-University Erlangen-Nürnberg.

Tid: 27 November 2023
Plats: Advokatfirman Delphi, Mäster Samuelsgatan 17, Stockholm

Det kommer att serveras lättare förtäring och dryck.

Anmälan: Evenemanget är gratis, gör din anmälan senast den 19/11, antalet platser är begränsat.
Du kan anmäla dig på två olika sätt, antingen mailar du till kansliet@siju.se och så skickas en bokningsbekräftelse till dig när bokningen registrerats eller så gör du din anmälan på Min Sida via denna länk.
Första gången du loggar in på Min Sida behöver du skapa ett lösenord, tryck på Glömt/saknar lösenord och ange din epostadress som du tidigare meddelat oss om. Skicka ett email till kansliet på kansliet@siju.se om du skulle ha några problem att logga in.

Välkommen önskar
Styrelsen i SIJU – Svenska föreningen för IT & Juridik

Detaljer
Datum: 27 november, 2023
Tid: 17:30 - 19:30
Värd:
Värd: Advokatfirman Delphi
Adress: Mäster Samuelsgatan 17
Stockholm, 111 84 Sverige

+ Google Map
Arrangör:
Arrangör: Svenska föreningen för IT & Juridik
Telefon: 08-731 43 92
Epost: